Festival rokodelcev Maribor

1. 12. 2023- 3. 12. 2023 Vetrinjski dvor, Maribor

Med 1. in 3.12.2023, v Mariboru, natančneje v prostorih Vetrinjskega dvora, bo potekal prvi FESTIVAL ROKODELCEV Maribor, katerega namen je povezati rokodelce, ter njihove poklice, znanja in izdelke predstaviti širši javnosti, hkrati pa okrepiti in obogatiti ponudbo programov kulturno-umetnostne vzgoje v mestu. Organizatorji želimo izpostaviti del kulturne dediščine, ki nas je zaznamovala skozi stoletja, vendar zaradi sodobnega načina življenja in potreb ljudi, počasi tone v pozabo. S pomočjo kulturno-umetnostne vzgoje in pedagoških metod želimo rokodelska znanja pobliže predstaviti širši javnosti, predvsem otrokom in mladim. Starejše obiskovalce festivala pa vabimo, na obisk prodajno-razstavnega sejma rokodelstva in domače obrti, ki bo potekal v prostorih Vetrinjskega dvora, vse dni festivala.

Na prvem FESTIVALU ROKODELCEV Maribor, bomo v sodelovanju z rokodelci, izpostavili tri tematske sklope, ki jih boste obiskovalci festivala lahko pobližje spoznali. Petek bo namenjen spoznavanju kovine, stekla in lesa, sobota bo v ospredje postavila tekstil, volno in mehke igrače, medtem ko bo nedelja posvečena kamnu, glini in kulinariki. Izpostaviti želimo tako rokodelce in obrtnike, ki spodbujajo ohranjanje starih rokodelskih znanj izdelkov kulturne dediščine, kot tiste, ki ročne spretnosti, tehnologijo ali metode dela uporabljajo na bolj sodoben način in tako ustvarjajo sodobnejše unikatne izdelke.
Da bo dogajanje še bolj pestro, bomo dvorišče Vetrinjskega dvora v času festivala spremenili v srednjeveški ambient, kjer bomo skupaj s partnerji festivala Maistri Marpurgi, poustvarili vtis srednjeveškega življenja. 

Vabljeni na prvi FESTIVAL ROKODELCEV Maribor! Otroci in mladi, udeležite se predstavitev in delavnic ter spoznajte zanimive poklice in uporabna znanja s tradicijo, ki vam in nam  lahko navdih za vaše naslednje korake! Krepitev praktičnih znanj, ročnih spretnosti in spoznavanje materialov v današnjem času, lahko spodbudi razvoj kakovostne in sodobne produkcije izdelkov v prihodnosti.

Spodbujanje sodelovanja in prenos znanja

FESTIVAL ROKODELCEV Maribor želi spodbuditi šolske ustanove, da bi z rokodelci vzpostavili dolgoročna sodelovanja ter izbrane strokovnjake še pogosteje povabili v šole. Na tak način se tudi po festivalu  spodbuja ozaveščanje in širjenje znanja o  rokodelskih poklicih, in tako lahko skupaj pripomoremo k ohranitvi  in ponovni popularizaciji kulturne dediščine. V ta namen bomo organizatorji v sodelovanju z izbrano strokovno komisijo, postavili temelje za naziv ˝SPRETNE ROKE˝. Le-ta izbranim rokodelcem, ki bodo s svojo kvaliteto, izdelki in z možnostjo prenosa znanja na druge zadostili strokovnih kriterijem, omogočili vpis v spletni katalog, ki bo na voljo izobraževalnim ustanovam.

Certifikat rokodelstva Art&Craft

Festival rokodelcev je namenjen rokodelcem, predstavitvi poklicev in njihovih izdelkov ter druženju in mreženju strokovne javnosti. Sodelujočim rokodelcem bomo v partnerstvu z Obrtno zbornico Slovenije (OZS) omogočili brezplačno ocenjevanje za pridobitev mednarodno priznan certifikat rokodelstva ˝Art&Craft˝. Ocenjevanje bo potekalo pod vodstvom strokovne žirije OZS in sicer v soboto, 2. 12. 2023. Zbornica bo hkrati predstavilastoritev podpore rokodelcem, definirala bistvo certifikata Art&Craft in opozorila na novosti, ki jih na področju pridobivanja nepovratnih sredstev za rokodelce, prinaša leto 2024.  V ta namen bo v soboto dopoldan, organizirano srečanje s predstavniki OZS in sodelujočimi rokodelci. 

Prodajno-razstavni sejem rokodelstva in domače obrti

December je pravi mesec za obdarovanje najbližjih. Letos jih lahko razveselimo z izbranimi unikatnimi izdelki slovenskih rokodelcev. Sejem bo potekal v prostorih Vetrinjskega Dvora in bo za obiskovalce odprt vsak dan med 10.00 in 19.00.   

Festival rokodelcev vabi v svoje vrste ustvarjalce, oblikovalce in rokodelce, ki se s svojimi ročnimi izdelki želijo predstaviti na prodajno-razstavnem sejmu, ki bo potekal  vsak dan festivala med 10.00 in 19.00 uro. Sodelujočim razstavljalcem bo na voljo dostop do lokacije za lažje razkladanje ter prodajne stojnice.Izbrane rokodelce bomo glede možnosti parkiranja v neposredni bližini prizorišča in morebitnih prenočišč obveščali po elektronski pošti. 

Zainteresirani ustvarjalci vabljeni, da se prijavite na prodajno-razstavni sejem FESTIVALA ROKODELCEV Maribor: https://forms.gle/jmEgj8G6jUfKzEDn7

Zadnji rok za oddajo prijavnice je 12. november, izbor sodelujočih bo objavljen 13. novembra 2023. Za več informacij se obrnite na Nino (nina@festivalrokodelcev.si)

MARPURGI in srednjeveški Maribor - Partnerji Festivala Rokodelcev

Kulturno in umetniško društvo Maistri Marpurgi predstavlja življenje v srednjem veku.o mlada, srednjeveška skupina rokodelcev in obrtnikov iz cele Slovenije, s sedežem v Mariboru. Ukvarjajo se z izdelavo orodja, orožja, lesenih izdelkov in drugih predmetov in sicer v starih rokodelskih tehnikah in skrivnostih stroke. Tuja jim nista niti zeliščarstvo in kuha, še posebej radi pa varijo zdravilne napitke. Če bi radi preizkusili svoje spretnosti v srednjeveških igrah, jih obiščite v taboru na srednjeveškem dvorišču. Drugačno življenje, drugačno uživanje.

Delavnice z rokodelci Spretne roke

V treh dneh bomo izpostavili rokodelce, ki predstavljajo izdelke kulturne dediščine in jih že poznamo kot pomembne in kakovostne glasnike tradicionalnega rokodelstva. Razdelili smo jih v tri tematske sklope, ki jih predstavljamo po dnevih. Petek bo namenjen spoznavanju kovine, stekla in lesa, sobota bo v ospredje postavila tekstil, volno in mehke igrače, medtem ko bo nedelja posvečena kamnu, glini in kulinariki.


Organizator Festivala rokodelcev Maribor

Zavod VIP MARS, Gubčeva ulica 18, 2000 Maribor, Slovenija
info@festivalrokodelcev.si
 

Irena Pamič, vodja Festivala Rokodelcev

Festival organizira Zavod VIP MARS Maribor v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor, Ninorozino, Lončarskim centrom Maribor, Obrtno zbornico Slovenije, Društvom Maistri Marpurgi, Narodnim domom Maribor - Vetrinjski dvor. Festival rokodelcev je s projektnimi sredstvi za kulturo podprla Mestna občina Maribor.
festival rokodelcev
Festival rokodelcev je prostor druženja in predstavitev rokodelcev v obliki sejma in delavnic.
© 2023 Festival rokodelcev. Vse pravice pridržane.