Mateja Kuhar

od leta 2010 vodi delavnice magičnega polstenja volne v Studiu BIRKA ter oblikuje izdelke pod blagovno znamko VOOLINA. V zadnjem letu se je polstenju pridružilo tudi oblikovanje gline, obe ustvarjalni tehniki pa imata zelo veliko podobnosti med samim procesom oblikovanja izdelkov.

Mateja ima posebej rada suho polstenje – polstenje različnih vlaken živalskega izvora (volna, kamelja, pasja in mačja dlaka, dlaka alpak, svila,…) s posebno iglo. Tak način oblikovanja je zelo dolgotrajen, rezultat pa so manjši dekorativni izdelki, kot so dekorativne živali, nakit, slike ipd.

A prava čarovnija se zgodi pri mokrem polstenju: ovčjo volno namreč polijemo s toplo vodo in milnico, nato pa pričnemo z nežno masažo volne. Vsako volneno vlakno je prekrito z luskami – teh seveda ne vidimo s prostim očesom. Ko vlakna zmočimo, se luske razprejo, z našim masiranjem pa se luske vedno bolj zatikajo med druge luske in tako se prične magija procesa polstenja: Iz posameznih dlak nastane kompaktno blago, seveda brez šivanja… Mokro polstenje je najstarejša tehnika izdelave tekstila, starejša celo od tkanja, saj zanjo potrebujemo samo ovčke, milo in vodo.

festival rokodelcev
Festival rokodelcev je prostor druženja in predstavitev rokodelcev v obliki sejma in delavnic.
© 2023 Festival rokodelcev. Vse pravice pridržane.